top of page

New concepts and design ideas

Public·46 Engineers
Ake Hernandez
Ake Hernandez

Kuptimi I Lektyres Agimet E Kaltra Qamil Batalli


Kuptimi i lektyres Agimet e kaltra Qamil Batalli
Agimet e kaltra është një roman për fëmijë të rinj, i shkruar nga Qamil Batalli, një shkrimtar dhe pedagog shqiptar. Ky roman rradhitet ndër veprat e rëndësishme të letërsisë sonë për fëmijë, pasi trajton tema aktuale dhe universale, siç janë dashuria, miqësia, familja, ambicia, krijimtaria, ndotja mjedisore, konflikti brezash, etj. Ngjarja është mjaft interesante dhe zgjon kërshërinë e lexuesve të vegjël, e sidomos të nxënësve të shkollës fillore.


Download Zip: https://cuphowviefu.blogspot.com/?download=2w4t01


Kryeprotagonist i këtij romani është Gazmendi, një nxënës i shkollës fillore, i cili është shumë i zgjuar dhe i pasionuar për zbulimin dhe patentimin e makinave për pastrimin e ajrit të ndotur nga zhvillimi i pakontrolluar industrial. Ai jeton në qytetin e Artës, një qytet imagjinar që simbolizon një shoqëri moderne dhe prosperuese, por edhe të ndotur dhe të paqetë. Gazmendi ka një shoqe të ngushtë, Ema, e cila është e detyruar të largohej nga vendlindja e saj për shkak të ndotjes së qytetit. Gazmendi është bir i një luftëtari dhe deputeti, por nuk pajtohet fort me idetë e prindërve të tij. Prindërit nuk janë në gjendje ta kuptojnë të birin e tyre dhe t'i njohin dëshirat dhe ambiciet e tij. Gazmendi ka shpirt krijues dhe zbulues dhe nuk ndihet mirë në ambientin ku jeton.


Një ditë, Gazmendi vendos të largohet nga shtëpia dhe të shkoj në një vend të quajtur Agimet e kaltra, një vend ku mendon se do të gjej lirinë dhe lumturinë. Agimet e kaltra janë një fenomen natyror që ndodh vetëm një herë në vit dhe që krijon një atmosferë magjike dhe mrekullibërse. Gazmendi beson se në ato agime do të mund të realizoj ëndrrat e tij dhe të bërhet njohur si një shkencëtar i madh. Por rruga për te Agimet e kaltra nuk është e lehtë. Gazmendi do të përballet me shumë vështirësi dhe rreziqe, siç janë kafshat e egër, breshkat gjeometrike, piratët hajdut, etj. Ai do të ket edhe disa miq qe do ta ndihmojn ne aventuren e tij, siç jan Kali i bardh, Gomari i zgjuar, Lepuri i shpejt dhe Shpendi i artur.


Ndërkaq, prindrit e Gazmendit çmenden për largimin e djalit dhe fillojn kerkimin per te. Ata kuptojn se kan gabuar me te dhe se duhet ta pranojn ashtu si eshte. Ata gjithashtu kuptojn se ndotja mjedisore eshte nje problem serioz qe duhet te zgjidhet sa me pare. Prindrit bashkohen me Emen dhe me disa shkencetare te tjere per te krijuar nje makine qe pastron ajrin. Kjo makine do te ndihmoj qytetin e Artës te rikthej bukurine dhe shendetin e tij.


Gazmendi arrin ne fund te Agimet e kaltra dhe shikon nje pamje te mrekullueshme. Ai ndjen se ka arritur ne destinacionin e tij dhe se ka realizuar ëndrrat e tij. Por ai gjithashtu ndjen mall per familjen dhe miqte e tij. Ai kupton se askund nuk arrin ta gjej ngrohtesine e familjes dhe dashurise. Ai vendos te kthehet ne shtepi dhe te bashkohet me prindrit e tij. Ai gjithashtu merr vesh se makina qe ka patentuar ai eshte bere realitet dhe se qyteti i Artës eshte pastruar nga ndotja. Ai eshte i lumtur dhe i kenaqur me veten.


Ky roman na meson se dashuria, miqesia, familja, ambicia, krijimtaria, jane vlera te rendesishme ne jeten tone. Ai na meson se duhet te jemi te guximshem dhe te ndjekim endrrat tona, por edhe te respektojme prinderit tane dhe te kujdesemi per mjedisin ku jetojme. Ai na meson se jeta eshte nje aventurë e bukur, por edhe e veshtire, dhe se duhet ta shijojme cdo moment te saj.


Burimet

  • [Agimet e kaltëra: roman për fëmijë të rinj - Wikipedia]  • [Agimet e kaltra: (roman për fëmijë e të rinj) - Qamil Batalli - Google Books]